به روز شده در: ۲۳ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۲
کد خبر: ۵۲۰۱۲
|
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۴۰۰ - ۱۹:۳۷

خبردنا -سعید مهریان: براساس آمار ارایه شده به وسیله مرکز آمار ایران، در دهه 90 میزان طلاق حدود 28 درصد افزایش و میزان ازدواج حدود 30 درصد کاهش داشته، یعنی بنیان خانواده بیش از 58 درصد در این دهه بیش از دهه 80 دچار زلزله اجتماعی شده است.

بی شک زلزله اجتماعی ارتباط معناداری با زلزله اقتصادی دارد چرا که به همان اندازه بحران اجتماعی در بعد کانون خانواده در این دهه شدید و دهشتناک بوده، زلزله اقتصادی هم شدید و مهیب بوده است. اگرچه که عوامل متعددی از قبیل اعتیاد و خیانت در آسیب رساندن به خانواده موثر است وباید همه این عوامل مورد کنکاش قرار گیرند ولی در این مقاله فرصت پرداختن به همه عوامل آسیب زا و آسیب رسان نیست.

اگرچه که رکود و تورم و تحریم در دهه نود قابل مقایسه با اوضاع اقتصادی ایران در زمان جنگ است ولی فروپاشی وحشتناک بنیان خانواده در ایران در دهه 90 با هیچ دوره و زمانی در قبل و بعد از انقلاب قابل مقایسه نیست. بررسی وضعیت اقتصاد ایران نشان می دهد که بعد از جنگ تحمیلی شدید ترین سقوط اقتصاد ایران در سال 91 اتفاق افتاده و فروپاشی کانون خانواده که در دهه هشتاد شروع شده بود در آغاز دهه نود شدت سرعت آن در سال جاری بیشتر شد.

زلزله اقتصادی دوم ایران در دهه نود در سال 1397 واقع می شود و رکورد رکود طلاق به شکل بی سابقه ای در سال 98ایجاد شده است به گونه ای که به ازای هر هزار ازدواج 318مورد منجر به طلاق شد. شاید برخی از بنده ایراد بگیرند که تشدید بحران اقتصادی در سال 97 چه ارتباطی با تشدید بحران اجتماعی در سال 98دارد؟ در پاسخ باید گفت: با عنایت به این که روند طلاق و مراحل و تشریفات پایان دادن به زندگی مشترک در دادگاه خانواده بعضا تا یک سـال طول می کشد لذا پیامد بحران اقتصادی در زمینه افزایش طلاق را باید یک سال بعد مورد بررسی و کنکاش قرار داد.

تشدید بحران اقتصادی در ایران و در پی آن تشدید بحران های اجتماعی در حالی است که به قول حشمت ا... فلاح پیشه ( نماینده دوره های هفتم، هشتم و دهم مجلس و رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست گذاری خارجی مجلس) ایران 20تا 30میلیارد دلار به سوریه کمک کرده ولی سوریه این پول را پس نداده است.

البته حسین شریعتمداری در قالب یک مقاله ضمن انتقاد شدید به فلاحت پیشه ادعای طلب کار بودن ملت ایران از حزب بعث سوریه را رد کرده است. به نظرم جناب شریعتمداری را بابت نوشتن این مقاله باید ستود چون همین که او ادعا نکرده است: لشکرکشی ایران به سوریه نه تنها هیچ هزینه ای برایمان نداشته بلکه باعث درآمد زایی برای ایران شده جای شکرش باقی است.

کاش به طور شفاف هزینه مالی ایران در عراق،سوریه ، لبنان و فلسطین و یمن مشخص می شد و بخش کمی از این هزینه ها و 148 میلیارد دلار پس انداز شده در بانک های خارجی برای مهار بحران های اجتماعی به بیت المال برگشت داده می شد.

پول هایی که به یغما بردند نوش جان آقاها و آقا زاده ها ،کاش بیش از این ما ملت را مورد چپاول قرار ندهند که بازهم مورد چپاول قرار داده و می دهند.

و اما بررسی آمار طلاق در سطح جهان نشان می دهد که در زمینه طلاق از لحاظ آماری وضعیت مشابهی با کشورهایی مدرنی مثل روسیه داریم چرا که ازهر سه واقعه ازدواج در ایران و روسیه یکی منجـر به طلاق می‌شود. اگربرپایه آمار ثبت احوال استان نیم نگاهی به جامعه کوچکمان کهگیلویه و بویراحمد بیاندازیم که سنتی است و به جای مدرنیزه شدن، مدرن زده شده است، متوجه می شویم که در مقایسه با سال های گذشته خودمان وضعیت اسفباری داریم، آن هم گذشته ای که زیاد هم دور نیست.

هشت سال پیش یعنی در سال 1392 به ازای هر هشت ازدواج و امسال (در نه ماهه 1400) به ازای هر چهار ازدواج یکی منجر به طلاق شده است. این آمار بدون احتساب آمار طلاق های عاطفی (زندگی باهم و بی هم ) در صورتی که آمار طلاق پنهان که در هیچ جا ثبت نمی شود به آمار رسمی طلاق اضافه شود، عمق بحران اجتماعی بیشتر هویدا می شود.

اگر زیر سایه کم توجهی و بی برنامه گی مسولان وضعیت به همین منوال پیش برود، در سال 1408 به ازای هردو ازدواج یکی منجر به طلاق می شود وایران به کشور بیوه ها تبدیل می شود. باتوجه به این که پنجاه درصد از ازدواج ها در ایران در پنج سال اول ازدواج منجر به طلاق می شود و زن ها در جوانی بیوه می‌شوند ایران گوی سبقت را از تایلند خواهد ربود. البته همین الان هم ایران بعضا عنوان تایلند خاورمیانه را یدک می کشد. پدیده ازدواج سفید (بدون ثبت رسمی و قانونی و عدم تعهد شرعی و قانونی طرفین بهم) که محصول پدیده طلاق و رو به گسترش است، فرهنگ آن به گونه ای نهادینه می شود که در دو دهه آینده ازدواج سفید در نسل جوان ایران همه گیر و زندگی مشترک به شکل قانونی و رسمی تقریبا منسوخ خواهد شود.

در چنین وضعیتی که تعداد محرومین به عنوان ولی نعتمان انقلاب به شکل فزاینده ای افزایش می یابد برای رسیدگی به امور آن ها و به ویژه زنان بی سرپرست باید کمیته امداد امام و بهزیستی از هر لحاظ توسعه یابد تا امکان ارایه خدمات به آن ها به وجود بیاید./ تابناک 

نام:
ایمیل:
* نظر: