به روز شده در: ۲۶ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۵
کد خبر: ۵۴۱۵۱
|
تاریخ انتشار: ۰۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۷

خبردنا: روزنامه فرهیختگان در گزارشی یک شاخص‌ اقتصادی درباره اشتغال جوانان ایرانی را بررسی کرده و این آمار را متاثر از حوادث آبان ۹۸ دانسته است!

 
 

رتبه اول جوانان ایرانی در یک شاخص منفی!

در بخشی از این گزارش را بخوانید:

واژه NEET روایتگر وضعیت جوانان در سن 15 تا 24ساله‌ای است که نه درحال تحصیلند (ترک تحصیل کرده‌اند) نه مشغول مهارت‌آموزی و نه در جایی مشغول ‌کار هستند.

* براساس گزارش اخیر مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در سال 1399 از 10.5 میلیون جوان 15 تا 24 سال، 8.1 میلیون نفر از آنان نه درحال تحصیلند، نه مشغول مهارت‌آموزی و نه شاغل. این گروه که از آنان به‌عنوان NEETها یاد می‌شود، سهم بیش از 77 درصدی از کل جوانان در این سن را دارند. این میزان برای مردان 64 درصد و در بین زنان 92 درصد بوده است. به‌عبارتی از 5.5 میلیون مرد 15 تا 24 سال 3.5 میلیون نفر از آنان و از پنج‌میلیون و 46 هزار زن 15 تا 24 سال 4.6میلیون از آن طی سال 1399 نه درحال تحصیل، نه مشغول مهارت‌آموزی و نه درجایی شاغل بوده‌اند.

* اگر این آمارهای مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صحت داشته باشد، به‌جرات می‌توان گفت این جمعیت همین حالا یک مخاطره بزرگ برای کشور و خانوارها محسوب می‌شود. اما در سوی دیگر، مرکز آمار ایران نیز طی سال‌های 1399 و 1400 نرخ NEETها در کشور را 27.4درصد برای سال 1400 و 29.4 درصد برای سال 1399 ذکر کرده است. مرکز آمار این رقم را برای مردان 18.2 درصد و برای زنان 39 درصد ذکر می‌کند. در گزارش مرکز آمار تعداد جوانان در شرایط NEETها طی سال گذشته نزدیک به سه‌میلیون نفر ذکر شده که 941 هزار نفر از آنان را مردان و یک‌میلیون و 985 نفر از آن را نیز زنان تشکیل می‌دهند.

* اما بررسی دقیق‌تر آمارهای وزارت کار نشان می‌دهد نرخ NEETها در سال 1394 حدود 31 درصد، در سال 1395 حدود 30.2 درصد و در سال 1396 حدود 29.8 درصد بوده است.

* بررسی داده‌های آماری بانک جهانی و سازمان بین‌المللی کار (ILO) نشان می‌دهد اگر مبنای نرخ NEETها در ایران را آمارهای وزارت کار قرار دهیم، ایران به رتبه اول جهان در این شاخص می‌رسد.

این روزنامه در تحلیلی عجیب حوادث آبان ۹۸ را به این شاخص مرتبط کرده و به نقل از  امیر خراسانی، جامعه‌شناس شهری ‌و پژوهشگر درخصوص نرخ ۷۷درصدی NEETها که وزارت کار اعلام کرده نوشت:

* شما نگاه کنید به ترکیب جمعیتی که در آبان 98 و دی‌ماه 96 به کف خیابان‌ها آمده بود. این افراد در آن حوادث بخش بزرگی از ترکیب معترضان را تشکیل می‌دادند.» وی با اشاره به اینکه NEETها جمعیتی از فرودستان هستند که کارتن‌خواب نبوده و یک‌جایی برای زندگی و غذای گرمی برای خوردن دارند (به‌واسطه سرپرست خانوار)؛ اما چون آینده‌‌ای برای خود قابل تصور نیستند، می‌توانند تهدیدی برای امنیت خود و جامعه باشند.

* همچنین NEETها چون سازمان‌یافته و متشکل نیستند (همچون اصناف، اتحادیه‌ها و کارگران و...)، معمولا بیشترین شکل «جنبش‌های گسترده کور» را دامن می‌زنند. اینها چون طرحی هم برای آینده ندارند، به لحاظ امنیتی با جنبش‌های کور می‌توانند یک زلزله 8ریشتری را در جامعه رقم بزنند. در کنار این مخاطرات، NEETها به‌واسطه سرباری و بالا بردن بار تکفل، در مسیر تضعیف خانواده هم عمل می‌کنند.

نام:
ایمیل:
* نظر: